söndag 7 december 2008

Det här med yttrandefrihet

Sitter här framför datorn och en en gång får jag anledning till att fundera över vad man får och bör skriva om i sin blogg. Grundlagen säger att vi alla har yttrandefrihet, men har vi verkligen det? Visst vi kan slänga ur oss var och hur som helst, men ibland kanske det är att konsekvenserna blir för stora om det man skriver blir allmän egendom. Därför håller man tyst och är förbannad i hemlighet. Kvävs till tystnad med yttrandefrihet nedkörd i halsen!

Ord kan höja människor till skyarna, ge förklaringar, värmande kärleksord i någon öra. Men de kan lika väl skära som knivar i bröstet eller få tårarnas flod att rinna över.

I ett barnprogram som jag såg en gång var det en mamma som skulle förklara för sina barn att just ord kan göra människor illa om man inte tänker på vad man säger. Att det är lätt att bara säga förlåt utan att tänka på att orden kanske redan gjort någon illa. Hon drog parallellen med en tandkrämstub. Har man väl tryckt ut tandkrämen så är det omöjligt att stoppa tillbaka den i tuben igen. Ett förlåt kan göra framtiden lättare att möta. Men ord som redan sårat kan inte tas tillbaka.

1 kommentar:

  1. Nej men HEJ!!! Så du bloggar med Vad kul! Nu ska jag läsa lite. Kika gärna in hos mig. Det blev ingen resa då? Kram Maria fd boende i ert hus ;)

    SvaraRadera